Wat vinden wij belangrijk voor u om te weten

Integriteitsschendingen

Bij NK Little League

Staan we voor een veilige en respectvolle sportomgeving waarin iedereen met plezier kan sporten.

Wat zijn integriteitsschendingen?

Onder integriteit verstaan we het open, eerlijk en transparant je sport uitvoeren. Er zijn verschillende vormen van integriteitsschendingen. In de sportcontext hebben we het over grensoverschrijdend gedrag, doping, matchfixing, bestuurlijke en financiële integriteit.  Grensoverschrijdend gedrag komt voor in de vorm van pesten, intimidatie, discriminatie, agressie, geweld en seksuele intimidatie.

Grensoverschrijdend gedrag

De definitie die binnen de sport wordt gehanteerd voor grensoverschrijdend gedrag is:

Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast.

Grensoverschrijdend gedrag kan worden onderverdeeld in lichamelijk, emotioneel of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Voorbeelden van lichamelijk grensoverschrijdend gedrag zijn slaan (met voorwerpen), vechten of iemand opzettelijk pijn doen. Bij emotioneel grensoverschrijdend gedrag kan worden gedacht aan schelden, discrimineren, pesten en intimiderend taalgebruik. Dit gedrag kan één-op-één plaatsvinden, maar de sociale onveiligheid kan ook in een groep ontstaan.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag kent een eigen definitie en procedure en wordt hieronder apart toegelicht.

Meer informatie over grensoverschrijdend gedrag vind je hier.

Seksuele intimidatie

Seksuele intimidatie is een vorm van grensoverschrijdend gedrag. Het kan overal voorkomen en plaatsvinden tussen

  • volwassen sporters;  
  • volwassenen en kinderen, bijvoorbeeld een coach die bij het geven van aanwijzingen aan een speler of speelster onnodig lichamelijk contact maakt;
  • een bestuurder die dreigt een speler uit de selectie te gooien als deze niet ingaat op diens seksuele toenadering;
  • een trainer die seksueel getinte berichtjes stuurt naar een speler of speelster.

De KNBSB heeft zich verbonden aan het tuchtreglement Seksuele Intimidatie ISR en de klachtafhandeling door het ISR. De definitie in het tuchtreglement Seksuele Intimidatie van is seksuele intimidatie is als volgt:

Seksuele intimidatie is elke vorm van ongewenst verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag met een seksuele connotatie (duiding) dat als doel of gevolg heeft dat de waardigheid van de persoon wordt aangetast, in het bijzonder wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende of kwetsende situatie wordt gecreëerd.

Matchfixing

Van matchfixing is sprake wanneer het verloop of het resultaat van een sportwedstrijd door een deelnemer (sporter, coach, scheidsrechter of verenigingseigenaar) op een oneigenlijke manier wordt beïnvloed om daar voordeel uit te halen voor zichzelf of voor anderen.

Matchfixing en onrechtmatig gokken worden in de sport niet geaccepteerd. Zorg daarom met elkaar dat alle betrokkenen bij het honkbal- en softbalspel (sporters, coaches/ andere stafleden, arbitrage, kaderleden, bestuurders etc.) in ieder geval de volgende regels kennen:

  1. Doe nooit mee in het fixen van een evenement.
  2. Wed nooit op je eigen sport.
  3. Stel nooit informatie beschikbaar die kan worden gebruikt voor het plaatsen van weddenschappen.
  4. Wanneer je wordt benaderd om vals te spelen, meld dit!

 

Matchfixing kan leiden tot een aantasting van het vertrouwen in de sport. Het is daarom belangrijk dat matchfixing gemeld wordt. De KNBSB heeft zich aangesloten bij het ISR voor de klachtafhandeling. Het tuchtreglement Matchfixing van het ISR is van toepassing.

Doping

Dopinggebruik is in strijd met een schone en eerlijke sport. Doping is het gebruik van stoffen en methoden die door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) verboden zijn. Het gaat dus niet alleen om stoffen, maar ook bepaalde methoden zoals bloeddoping of het manipuleren van urinemonsters zijn verbonden.  

Wat doping betreft is heel duidelijk wat wel en wat niet mag. Dat is internationaal vastgelegd en wordt in Nederland bewaakt door de Doping Autoriteit. Het ISR is de instantie die tuchtrechtelijke geschillen behandelt en sancties kan opleggen.

Het ISR Nationaal Dopingreglement is van toepassing op dopingovertredingen.